Strona główna Uczelnia Uniwersytet Struktura Administracja Biuro Promocji Komunikaty ‎Seminarium z okazji Światowego Dnia Żywności


‎Seminarium z okazji Światowego Dnia Żywności

 

 

 
Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), aby zwrócić uwagę na globalny problem głodu, marnotrawstwa żywności oraz potrzebę zrównoważonego systemu żywnościowego. To wyjątkowa okazja, by wspólnie zastanowić się nad tym, jak nasze codzienne wybory żywieniowe wpływają na ludzi, środowisko i przyszłość planety.
 
Program seminarium:
Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności - Jedzenie, które każdego roku marnuje się w Polsce mogłaby wyżywić średniej wielkości miasto przez cały rok – raport Federacji Polskich Banków Żywności “Nie Marnuj Jedzenia”,
 - dr hab. Ewa Kopczyńska, prof. UJ - Jak skutecznie naprawiać system żywnościowy? O trzech poziomach interwencji żywnościowych w badaniach i politykach publicznych,
dr hab. Jarosław Kucharski, UIKEfektywne budowanie lepszych nawyków żywieniowych jako powinność moralna,
- ‎dr hab. Kinga Topolska, prof. URK - Globalne oblicza niedożywienia w XXI wieku,
 
Dyskusja
Prowadząca: dr Maria Ujwary
Seminarium jest otwarte dla wszystkich pracowników oraz studentów naszej uczelni. 
Serdecznie zapraszamy do udziału.
W razie pytań w kwestii udziału prosimy o kontakt: maria.ujwary@ignatianum.edu.pl